Wat is hybride trainen of concurrent training?

Gepubliceerd op 2 november 2024 om 20:41

Hybride trainen houdt in dat je twee ‘concurrerende’ trainingsvormen met elkaar combineert. Meestal hebben we het dan over krachttraining in combinatie met een vorm van duurtraining zoals hardlopen, fietsen of zwemmen. Deze worden gecombineerd, ofwel in dezelfde trainingssessie, ofwel in dezelfde trainingsperiode.  Zo gebruik je krachttraining om zo sterk mogelijk te worden, maar ook om je spiermassa te behouden of te vergroten. Daarnaast wil je steeds sneller worden met hardlopen. Door hybride te trainen, probeer je op beide onderdelen het maximale eruit te halen. 

Wat is hybride trainen niet?

Hybride trainen is niet ‘cross training’. Met cross training voeg je een andere sport toe aan je trainingsprogramma om beter te kunnen worden in de sport die je al beoefende. Een serieuze hardloper zal altijd een vorm van krachttraining toevoegen om een betere loper te worden en om de kans op blessures te verminderen. Maximale spiergroei of zo sterk mogelijk worden is dan geen doel.

 

Wat heb je aan hybride trainen?

Voor een goede gezondheid op de lange(re) termijn is hybride trainen bijna een must. Je traint niet alleen je hart en bloedvaten, maar je werkt ook aan het behouden en/of vergroten van je spiermassa. Hybride trainen verbetert dus zowel je kracht als je uithoudingsvermogen. Beide zijn belangrijke bouwstenen van een goede gezondheid. Sterkere spieren en een beter uithoudingsvermogen zorgen niet alleen voor betere sportprestaties en minder kans op blessures. Ze maken ook alledaagse activiteiten, zoals tillen, traplopen en lange dagen op je werk, gemakkelijker en minder vermoeiend. 

Kort samengevat:

  • Je krijgt een betere conditie. Tijdens inspanning kunnen je hart en bloedvaten je lichaam beter van voldoende bloed en zuurstof voorzien. 
  • Door krachttraining worden je spieren sterker en neemt ook de stabiliteit van je gewrichten toe. Op de lange termijn verbetert de mobiliteit in je gewrichten (je wordt soepeler).
  • Je krijgt een betere lichaamssamenstelling, meer spiermassa en minder vetmassa (=een betere bodycompositie).
  • Je botdichtheid wordt beter en dat vermindert de kans op botbreuken na bijvoorbeeld een val. 

 

Waar moet je rekening mee houden?

  • Bij hybride trainen heb je minder spiergroei dan met alleen krachttraining. Daar staat tegenover dat je uithoudingsvermogen wel met sprongen vooruit gaat.  
  • Vaak trainen vereist een juiste balans tussen training en rust. Vermoeidheid kan ervoor zorgen dat je minder progressie zult maken op beide vlakken. Ook overtrainen is een risico. Om voldoende te herstellen tussen de trainingen moet er voldoende tijd tussen zitten.
  •  Wil je echt een sterk lichaam en een goede conditie dan moet je daar tijd in kunnen en willen investeren. Om mee te kunnen doen aan een wedstrijd kom je al gauw uit op 6x trainen per week. Daar krijg je dan naast het wedstrijdplezier wel een mooi lijf voor terug.