Hip en happening: hybride trainen

Met de opkomst van evenementen zoals Obstacle Runs, Hyrox, Deka Fit, Gymrace en Spartan Races is een nieuwe trainingsvorm ontstaan. Voor deze races heb je zowel kracht als conditie nodig, waardoor hybride trainen steeds populairder werd in Nederland.

Je hebt de term vast gehoord: 'hybride trainen', ook wel 'concurrent training'. Maar wat houdt het precies in, wat juist niet, en wat zijn de voordelen? Waar moet je op letten?

In deze blogs vertel ik je meer over deze trainingsvorm en geef ik tips waar je direct mee aan de slag kunt. 


Optimaal herstellen tussen trainingen

Als je traint, wil je natuurlijk goed herstellen zodat je weer klaar bent voor de volgende sessie. Maar hoe pak je dat aan? Je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig en de tijd om die te gebruiken om op te knappen. Herstellen begint met goede voeding. In je eten zitten de bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om zichzelf te repareren. Daarna is het belangrijk dat je lichaam de tijd krijgt om die bouwstoffen op de juiste plekken te gebruiken. Rust is dus ook essentieel.

Lees meer »

Zó combineer je kracht- en duurtraining

Wil je sterker worden en spiermassa opbouwen? Dan ligt je focus op krachttraining. Wil je juist je conditie verbeteren? Dan kies je voor duurtraining. Maar wat als je beide doelen hebt, bijvoorbeeld spiermassa opbouwen én een 10 kilometer willen hardlopen? Hoe combineer je dat slim? Kun je gewoon twee schema’s van internet halen en naast elkaar gebruiken? In het begin misschien wel, maar na verloop van tijd werkt dat vaak niet optimaal.

Lees meer »

Beperk het interference effect

Hybride trainen betekent simpelweg dat je krachttraining combineert met een vorm van duurtraining, zoals hardlopen of fietsen. Het doel is om beter te worden in beide. Het lastige is dat deze twee soorten trainingen elkaar tegenwerken als het om de aanpassing van je lichaam gaat. Daarom wordt hybride trainen ook wel 'concurrent training' genoemd. De trainingen combineren kan, maar je moet het wel slim aanpakken, anders haal je niet het beste eruit.

Lees meer »

Wat is hybride trainen of concurrent training?

Hybride trainen houdt in dat je twee ‘concurrerende’ trainingsvormen met elkaar combineert. Meestal hebben we het dan over krachttraining in combinatie met een vorm van duurtraining zoals hardlopen, fietsen of zwemmen. Deze worden gecombineerd, ofwel in dezelfde trainingssessie, ofwel in dezelfde trainingsperiode.  Zo gebruik je krachttraining om zo sterk mogelijk te worden, maar ook om je spiermassa te behouden of te vergroten. Daarnaast wil je steeds sneller worden met hardlopen. Door hybride te trainen, probeer je op beide onderdelen het maximale eruit te halen. 

Lees meer »