Optimaal herstellen tussen trainingen

Gepubliceerd op 18 april 2025 om 06:30

Als je traint, wil je natuurlijk goed herstellen zodat je weer klaar bent voor de volgende sessie. Maar hoe pak je dat aan? Je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig en de tijd om die te gebruiken om op te knappen. Herstellen begint met goede voeding. In je eten zitten de bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om zichzelf te repareren. Daarna is het belangrijk dat je lichaam de tijd krijgt om die bouwstoffen op de juiste plekken te gebruiken. Rust is dus ook essentieel.

Optimaal herstellen tussen hybride trainingen

Voeding: wat heb je nodig?
Laten we het eerst over voeding hebben. Eten geeft je de energie die je nodig hebt om überhaupt te kunnen sporten. Voor betere prestaties en herstel kijk je niet alleen naar de grote voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten, maar ook naar vitamines en mineralen. Het gaat niet alleen om hoeveel je eet, maar ook om hoe gezond en goed je eten is.
 
Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen voor je spieren. Die heb je nodig om je lichaam te helpen herstellen na een training. Koolhydraten geven je energie en vullen je energiereserves in je spieren en lever weer aan. Vetten zijn ook belangrijk, want ze houden je hormonen in balans.
 
Samengevat: voeding is onmisbaar, zowel voor als na je training. Wat je eet en wanneer je het eet, maakt ook verschil. Train je lang? Dan kan het zelfs handig zijn om tijdens de training wat te eten.
 
Rust en ontspanning
Wat is rust voor jou? Voor mij betekent rust lekker op de bank hangen met een boek of een film, spelen met mijn hond of een gezonde maaltijd klaarmaken. Dingen zoals een concert bezoeken of een druk weekend vol feestjes en afspraken zijn voor mij niet ontspannend, maar juist vermoeiend.
 
Vraag jezelf eens af wat rust voor jou betekent. Geeft het je echt mentale en fysieke ontspanning? Sommige leuke activiteiten kunnen je juist extra vermoeid of gestrest maken, en dat helpt je herstel niet. Maar dat betekent niet dat je helemaal niks hoeft te doen. Een rustige wandeling of fietstocht kan juist helpen. Het stimuleert de bloedsomloop en kan spierpijn verminderen. Zoek iets rustigs wat bij jou past.
 
Het belang van slaap
Slaap helpt om zowel fysiek als mentaal op te laden. Gemiddeld heb je zo’n 8 uur slaap per nacht nodig. Maar als je zwaar traint of een intensieve periode hebt, kan dat oplopen tot 9 uur. In een volgende e-mail vertel ik meer over slaap, want te weinig slapen heeft niet alleen impact op je dagelijkse energie, maar ook op je trainingen, hormonen en herstel.

 

Wat zou je moeten onthouden?

Als je je trainingen serieus neemt en je het optimale eruit wilt halen, dan moet je ook serieus aan de slag met je voeding, je slaap en rust en ontspanning. Daarnaast is een goede programmering van je trainingsschema belangrijk. Heb je daar hulp bij nodig? Dan maak ik graag een totaalprogramma op maat voor jou. 

 

Get Strong. Run long.